Podstrona: Bądźmy bardzo czujni na nowe zagrożenia / Wizytówka pracownika PRz

Aktualności

Bądźmy bardzo czujni na nowe zagrożenia

05-03-2022 r.

W związku z tym trzeba mieć świadomość, że niektórzy obcy dla nas ludzie podający swoją rzekomą tożsamość, mogą prowadzić wywiadowczo niebezpieczną operacyjną robotę.

Ze względu na potencjalne ryzyko wystąpienia zdarzenia o charakterze terrorystycznym lub sabotażowym, którego rodzaj i zakres jest trudny do przewidzenia, na terenie Politechniki Rzeszowskiej został wprowadzony Zarządzeniem nr 18/2022 Rektora PRz z dnia 1 marca 2022 r. drugi stopień alarmowy (BRAVO), obowiązujący do dnia 15 marca 2022 roku do godziny 23:59. Wprowadzenie stopnia alarmowego wiąże się z aktualną dynamiczną sytuacją na Ukrainie oraz wzmożonym ruchem na granicy polsko-ukraińskiej. Stopień BRAVO jest drugim w czterostopniowej skali stopni alarmowych. Wprowadza się go w sytuacji zaistnienia zwiększonego i przewidywalnego zagrożenia wystąpieniem zdarzenia o charakterze terrorystycznym, kiedy jednak konkretny cel ataku nie został zidentyfikowany.

W tych trudnych dla nas wszystkich nowych uwarunkowaniach bardzo ważne jest:
- zachowanie wzmożonej czujności w stosunku do osób zachowujących się w sposób wzbudzający podejrzenia;
- zachowanie zwiększonej czujności dotyczącej przesyłek pocztowych;
- zamykanie pomieszczeń, nawet podczas krótkiej nieobecności;
- sprawdzenie zabezpieczenia pomieszczeń nieużywanych regularnie;
- wejścia/wyjścia do budynków PRz możliwe tylko przez kontrolowane strażnice/portiernie.
W przypadku zauważania niepokojących zdarzeń należy bezzwłocznie poinformować o tym wewnętrzne służby i Kanclerza. Bezpieczeństwo w naszej Uczelni w czasie obowiązywania stopnia uzależnione jest nie tylko od działania właściwych służb, ale też od czujności nas wszystkich.

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję