Podstrona: Wizytówka pracownika PRz

Aktualności

Agresywny rekombinant Kraken
11 Sty

Agresywny rekombinant Kraken

11-01-2023 r.
Kraken (XBB.1.5) to ultra zakaźny subwariant Omikronu, który rozprzestrzenia się w błyskawicznym tempie, stwarzając realne zagrożenie dla zdrowia i życia.
Niebezpieczne napoje energetyczne
11 Sty

Niebezpieczne napoje energetyczne

11-01-2023 r.
Według badań naukowych tzw. energetyki stanowią zagrożenie dla naszego zdrowia i życia. Ich spożywanie może prowadzić m.in. do arytmii serca, bezsenności, stanów lękowych, niewydolności wątroby.
 
Inwazja paciorkowca typu A
03 Sty

Inwazja paciorkowca typu A

03-01-2023 r.
Streptococcus pyogenes (inaczej paciorkowiec typu A) to bakteria wywołująca anginę oraz inne choroby układu oddechowego. W silnie inwazyjnej postaci (iGAS) może stanowić poważne zagrożenie.
Sezon wirusów układu oddechowego
29 Paź

Sezon wirusów układu oddechowego

29-10-2022 r.
Według ekspertów najbliższy sezon jesienno-zimowy nie będzie dla nas korzystny pod względem zdrowotnym.
 
Godziny Rektorskie
26 Paź

Godziny Rektorskie

26-10-2022 r.
Dnia 2 listopada 2022 r. do godz. 12.00 mamy godziny wolne od zajęć dydaktycznych bez obowiązku ich odrabiania.
Kosmiczne górnictwo na Księżycu
14 Wrz

Kosmiczne górnictwo na Księżycu

14-09-2022 r.
Wyścig o zasoby kosmosu mocno się rozgrzewa. Chińczycy odkryli cenny hel-3 w nowym minerale fosforanowym tzw. Changesyt-(Y).
 
Festiwal kulinarny „Karpaty na Widelcu”
14 Wrz

Festiwal kulinarny „Karpaty na Widelcu”

14-09-2022 r.
24 i 25 września możemy realizować aktywne badania organoleptyczne jakości dań kuchni podkarpackiej.
Groźna ameba naegleria fowleri
22 Sie

Groźna ameba naegleria fowleri

22-08-2022 r.
Ryzyko zakażenia amebą jest największe w czasie upałów w trakcie wypoczynku nad wodą.
 

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję